FAQ

Zijn brilvoorschriften hetzelfde als contactlensvoorschriften?
Nee, brillen zijn ongeveer 12 mm van je oog gepositioneerd. Lenzen worden op het oog gedragen. Als je een bril en lenzen wilt dragen dan heb je twee verschillende voorschriften nodig.

Mag je lenzen in water bewaren?
Nee, zelfs gedestilleerd water bevat bacteriën en ander micro-organismen die ooginfecties kunnen veroorzaken.

Kunnen lenzen achter je oog verdwijnen?
Nee, een dunne membraam, genaamd de conjuctiva, zorgt dat objecten niet achter het oog kunnen komen.

Kan een contactlens permanent op je oog blijven plakken?
Als een lens helemaal uitgedroogd is kan deze inderdaad soms op je oog blijven plakken. Gebruik opnieuw je inzetvloeistof om de lens weer in beweging te krijgen.

Kan een lens makkelijk uit je oog springen?
In het verleden hadden ouderwetse harde lenzen de neiging om uit je oog te springen. Moderne zachte – en hoogzuurstofdoorlaatbare harde lenzen zitten dichter op je oog. Dus het uit de oog vallen van de lenzen komt tegenwoordig nauwelijks nog voor.

Ben ik te oud voor contactlenzen?
Met de nieuwste ontwikkelingen van bifocale, multifocale en lenzen speciaal voor droge ogen zijn steeds meer oudere mensen geschikt voor contactlenzen.

Waarom zijn gekleurde lenzen duurder?
Omdat de productiekosten en de speciale R&D-kosten hoger zijn, en de markt voor gekleurde lenzen is relatief klein.

Kan ik zwemmen met contactlenzen?
Van alle vragen over het dragen van contactlenzen is dit de meest voorkomende. Lenzen moeten sowieso niet in contact komen met water, zoals kraan-, flessen-, zwembad-, zeewater, baden en douches. Water kan een verblijf zijn voor ontelbare virussen en micro-organismen, die oogirritaties en –infecties kunnen veroorzaken. Als je besluit te zwemmen met lenzen kun je het beste daglenzen gebruiken en een goed passende zwembril. Gooi de lenzen weg na het zwemmen en spoel je ogen met een zoutoplossing.

Zorgen lenzen ervoor dat je ogen achteruit gaan?
Nee, contactlenzen maken je ogen niet slechter. Lenzen zijn heel populair bij bijziende kinderen en tieners. Ogen van jonge mensen zijn in het natuurlijke proces van verandering. Het komt vaak voor dat je ogen achteruit gaan naar mate je ouder wordt, maar dit wordt niet veroorzaakt door het dragen van contactlenzen.

Kan ik lenzen dragen en make-up gebruiken?
Ja, maar zet eerst de lenzen in en doe dan pas je make-up op.

Is het verstandig contactlenzen te dragen als ik zwaar verkouden ben?
Nee, verkoudheid en influenza kan een lage traanproductie veroorzaken. Dit betekent droge ogen en dus een verhoogd risico voor lensdragers op oogirritatie en/of –beschadigingen.

Is mijn contactlens binnenste buiten?
Zo kan je controleren dat je lens binnenste buiten is. Plaats de lens op je droge vingertop. Als de rand van de lens naar binnen buigt, een soort kommetje, is deze correct. Buigt de rand ietsjes naar buiten en de lens te plat lijkt is deze binnenste buiten.

Wanneer zijn contactlenzen uitgevonden?
Dit is een heel interessant en controversieel. Niemand weet het precies, maar hier zijn een aantal historische feiten. In 1508 maakt Leonardo Da Vinci tekeningen ter illustratie van het concept, dat de optiek van het oog wordt beïnvloed door direct in contact te komen met water. 350 Jaar later, in 1827, publiceert Sir John Hershez het idee van een correctieve glazen lens, gemaakt om op het oog te dragen. Wie de eerste lens echt maakt is niet duidelijk. Het was misschien de Duitse glasblazer F.A. Muller in 1887 of een Zwitser dokter A.E. Fick in 1888. Het was pas in de jaren ‘50, ’60 dat contactlenzen voor een groter publiek beschikbaar werden door de vooruitgang van het productieproces voor harde en zachte kunststoflenzen.

Wat is myopie?
Myopie wordt ook bijziendheid genoemd. Je kan van dichtbij scherp zien maar van veraf niet. Dit wordt gecorrigeerd met het dragen van min (-) glazen of lenzen.

Wat is hypermetropie?
Hypermetropie wordt ook verziendheid genoemd. Je kunt van dichtbij niet ver zien, maar van veraf wel. Dit wordt gecorrigeerd met het dragen van plus (+) glazen of lenzen.

Wat is astigmatisme?
Astigmatisme wordt ook wel een cilindrische afwijking genoemd. Astigmatisme wordt gecorrigeerd met een glas of lens met 2 verschillende sterktes. Het verschil tussen deze 2 sterktes wordt een cilinder genoemd.